nedjelja, 23. svibnja 2010.

Ovaj stroj nema svoga mozga zato koristite svoj mozak.Svim ljudima koji me pitaju za savjet,stolarima,profesionalcima i amaterima u radu s drvetom zelim skrenut paznju na sigurnost.
Malo straha je dobro jer drzi vase prste na okupu i dalje od pile.
Rad s drvetom je jako opasan i zato nebi trebali zapocinjat rad ako ste umorni,pospani,alkoholizirani,zena/muz digo vam je zadnji zivac koji imate,zamisljeni ste,radje stanite popite kavu pa se vratite.
Danasnje stolarske radione i one profesionalnije skidaju zastite sa strojeva zato oprez.
Oprema koja je minimum po meni:
Slusalice - zastitite svoj sluh trebat ce vam kasnije,a i kad su zvukovi priguseni lakse je razmisljat ,cak i bolje cuti nepravilnosti u radu masine.
Naocale -nisu skupe a vrijede zlata,jer svako oko je neprocjenjivo.u radu s masinama uvijek leti piljevina,i komadici drveta i uglavnom nam ciljaju oci.
Rukavice tanke ,protuklizne - nece nam sacuvat prste ako nam podlete pod nozeve ali mogu sprijecit da ruka ne klizne u pilu.
Maske za disne kanale -jako puno rada u prostoriji s jako puno sitne prasine jako je opasno,cak mi se cini da sam negdje procitao da mogu prouzrocit rak.
-jos jedna stvar za pusace-ako nemate usis za prasinu i piljevinu,u maloj prostoriji se nakuplja jako jako puno sitne prasine i kad palite cigaru otvoreni plamen moze to zapalit i doc do (eksplozije) zapaljenja.Oprez!
Pregaca - koliko smjesno izgleda jako je dobar borac protiv ozljeda,drzi nam odjecu na okupu,da ne visi okolo i uhvati se u sve sto se vrti(ja sam imao bliski susret,majcu mi je zahvatilo ali srecom bez ozljeda jer sam bio priseban).tako da mi pregaca vise nije smjesna.

lijepo je radit s drvetom ,ali je jos ljepse to radit na siguran nacin!

Nema komentara: