nedjelja, 21. prosinca 2008.

Jedan zanimljivi clanak Sam Maloof-a

" -Oni koji su dovoljno snazni da zaobidju sve ono sto su ucili u skolama ce se razvijati i rasti.
Ljudi su me pitali kako razvijam dizajn!Tu su tri stvari koje treba istaknuti: oko,ruka i srce.Ako nemate tu kombinaciju,sta god da radite nece bit uspjesno.Vidim toliko puno namjestaja koje jednostavno nema srca,namjestaj bez duse.

Ima jako puno dobrih stolara koji mogu uzet neciji crtez,interpretirati ga i napraviti komad namjestaja.Svatko moze nauciti koristiti se sa strojevima.
Mislim da je najbolje kad osoba koja dizajnira i proizvodi objekte.Dizajn je onaj koji je tezak.
Sposobnost da se uradi dobar dizajn dize se iz specijalne kvalitetne vizije,¸iz posebnog talenta; ili si rodjen s time ili nisi.(dakako talent moze biti neaktivan ako se ne koristi).
Dizajn ne postoji samo na papiru.on prodire u svaki korak u stvaranju komada namjestaja.Za mene,individualnost stola ili stolice pocinje izabirom drveta kojeg cu oblikovat.
Noga stolca moze odjednom izgledati malo teza ili tabla stola pretanka.Kad se to desi promjenim ih.Sretao sam nekoliko dobrih majstora diljem europe.Bili su jako dobri majstori.Mogli su pratiti nacrte do najmanjeg detalja,ali takav rad je presterilan jer su slijedili crtez mehanicki i doslovno.Kad su sami dizajnirali rezultat nije bio bas najbolji.Jednostavan oblik je najteze dizajnirat i najteze za napravit.Pokusaji da se bude drukciji su rezultat da se bude domisljat a imaju malu vrijednost.Biti orginal samo zato da bi bio orginal ne vodi nikuda; Dizaj napravljen da impresionira mozda prezivi prvi udar ali opet mozda i ne.Opet duplicirati prosla ili sadasnja djela jednostavno je neplodno:jednostavno je nemoguce unaprijediti recimo Chippendale-ov komad.
Dizajner-majstor je onaj koji nije samo sposoban dizajnirat vec i napravit taj objekt.Mislim da je razlog zasto je toliko industrijskog dizajna bezdusno jer osoba koja dizajnira nikad nije nista uradila u svom zivotu.Netko drugi je cak i prototip napravio....


Za mene nije dovoljno biti samo dizajner.Ja volim izazov dizajniranja i stvarati svaki komad; crtez,shema na drvetu,spajanje,oblikovanje,brusenje i finish.Ja sam potpuno ukljucen.Zelim raditi kako mi dodje,promijeniti izgled drveta u objekt koji pridonosi necemu lijepo i korisno u zivotu.Raditi za sebe daje mi osjecaj zadovoljstva i mira.Neki su nazvali taj osjecaj terapeutski i emocionalni ispusni otvor,samodopadno snobizam.Bez obzira na kritiku,raditi kako zelimo je bogomdana privilegija.Osobno se nadam da se taj osjecaj prenosi na one koji koriste moj namjestaj koji sam dizajnirao i napravio."

by Sam Maloof

"Ray Charles couldn't see my furniture, but he said he could feel that it had soul. When he asked about my rocker, his host told him 'That's a chair made by Sam Maloof.' Ray ran his hands over the wood shouting, 'I know this man ! I know this man !'

On his next visit, the first thing Ray Charles said was, 'I'd like to touch that furniture again that Sam Maloof made."Sam Maloof je rodjen 1916 to znaci da covjek ima 93 godine zivahan kao da je jos uvijek djecak,i jos uvijek stvarai dizajnira namjestaj.
On nije cudo,on je samo covjek!

ne cita url pa evo ovako:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sam_Maloof

http://www.malooffoundation.org

http://azar.yvod.com/mej/Sam.Maloof.html


video sam maloof :
http://www.youtube.com/watch?v=IKIoezZUK6s

Nema komentara: